Minőségpolitikai nyilatkozat Minőségpolitikai nyilatkozat

Minőségbiztosítás

Könyvtári szolgáltatások a veszélyhelyzet idején (2021)

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt 2020-ban és 2021-ben hosszú ideig (2020. március 16-tól június 15-ig és november 11-től 2021. május 3-ig) zárásra kényszerült a Somogyi-könyvtár, a könyvtári szolgáltatásaink átalakultak, újak kerültek bevezetésre. Ezzel kapcsolatban arra kértük olvasóinkat, hogy osszák meg velünk véleményüket, tapasztalataikat annak érdekében, hogy igényeik szerint fejleszthessük tovább kínálatunkat.

Kutatást záró dokumentum (pdf)

 

 

 

 

A Somogyi-könyvtár honlapjának megújításához készített felmérés eredménye (2021)

A Somogyi-könyvtár honlapjának megújításához segítséget kértünk olvasóinktól, hogy mondják el véleményüket, ötleteiket weboldalainkról. A felmérés 2021. március 18-tól április 15-ig online módon zajlott, 168 olvasónk töltötte ki a honlapunkra vonatkozó kérdőívet.

Kutatást záró dokumentum (pdf)

 

Minőségpolitikai nyilatkozat

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár országos, regionális és helyi feladatokat ellátó intézményként arra törekszik, hogy használói számára minőségi szolgáltatásokat biztosítson a tudás megszerzéséhez, az információhoz való hozzáféréshez, a kulturális alapellátás igénybe vételéhez.

A könyvtár vezetése és minden munkatársa elkötelezett a használók igényeit kielégítő minőségi szolgáltatások kialakításához szükséges minőségirányítási rendszer kidolgozása, azok bevezetése, fenntartása, folyamatos ellenőrzése és szükséges fejlesztése mellett.

E cél elérése érdekében az alábbi tevékenységeket valósítjuk meg:

  • a minőségpolitikai elvek megismertetése a könyvtár munkatársaival
  • a minőségi munka iránti elkötelezettség javítása
  • önértékelő rendszer folyamatos működtetése
  • szolgáltatásaink folyamatos ellenőrzése, fejlesztése
  • használóink elégedettségének és igényeinek folyamatos mérése, értékelése
  • a használói panaszok figyelembe vételével a hatékonyság növelése


Szakmai és társadalmi partnereinket kiemelkedően fontosnak tartjuk, ezért a használókkal, szakmai és civil szervezetekkel a legmagasabb minőségű, kölcsönös együttműködési alapokon nyugvó kapcsolatra törekszünk. Munkánk célja partnereink elégedettsége.


Könyvtári Minőségi Díj

A Somogyi-könyvtár  2019-ben elnyerte a magyar könyvtári rendszer legmagasabb szakmai elismerését, a Könyvtári Minőségi Díjat, melyet 2020. január 22-én, a magyar kultúra napján vehetett át. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett díszünnepségen Fekete Péter kulturális államtitkár és Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár nyújtották át a díszoklevelet könyvtárunk vezetésének.

A Könyvtári Minőségi Díj azt a magas színvonalú szakmai munkát ismeri el és jutalmazza, melyet több mint 130 esztendős dicső múltunkra alapozva immár két évtizede a minőségirányítás elvei mentén végzünk.

2017 óta a Minősített Könyvtár kitüntető címet viseljük, azonban a minőségfejlesztési munka ezzel nem állt meg. Környezetünk változásaihoz csak akkor tudunk alkalmazkodni, ha a minőségirányítás eszközrendszerét használva működünk és fejlesztjük szolgáltatásainkat.

Az EMMI a díjat annak a – Minősített Könyvtár címmel már rendelkező – könyvtárnak adományozza, amelynek  kiemelkedő innovációit a könyvtárhasználók elégedettsége, a partnerek, valamint a szakértők véleménye is alátámasztja.

A Könyvtári Minőségügyi Szakértői Bizottság a Könyvtári Intézet felkérése alapján elvégezte a jogszabályban előírt helyszíni vizsgálatokat, amelynek keretében a pályázatot benyújtó szervezetek teljesítményének színvonalát és minőségirányítási eredményeit tekintette át.

 Pályázat a Könyvtári Minőségi Díj elnyerésére (2019)
 


MINŐSÍTETT KÖNYVTÁR CÍMET vett át 2017. január 22-én, vasárnap Budapesten Hoppál Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárától Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a szegedi Somogyi-könyvtár igazgatója és Sikaláné Sánta Ildikó helyettes.

KÉPEK AZ ESEMÉNYRŐL

 

Átlagos (0 Szavazatok)

Könyvtártörténet Könyvtártörténet

Könyvtártörténet

Az  "Alföld fővárosának" szellemi újjáépítését alapozta meg Somogyi Károly (1811-1888) esztergomi kanonok.
 

Tovább...

A gyűjtemény

Vasváry-gyűjtemény

Vasváry Ödön református lelkész, az amerikai magyarság történetének kutatója, 1972. május 16-án Washingtonban kelt adománylevelében szülővárosa könyvtárára hagyta nagyértékű gyűjteményét.

Tovább...

Örökbefogadás Örökbefogadás

Örökbefogadás

A Somogyi-könyvtár meghirdeti a könyvek "örökbefogadásának" lehetőségét, hogy  személyesebb kapcsolódást alakítson ki a Város, a Város polgárai, civil szervezetei, vállalkozói és a könyvtár között.

Tovább...

Képek a könyvtárról