Segédkönyvtáros képzés Segédkönyvtáros képzés

Segédkönyvtáros képzés

 

 

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Segédkönyvtáros szakmai képzést hirdet.

 

Felnőttképzési nyilvántartási szám: E/2021/000182

 

A képzés ideje: 2021. szeptember 20. – 2022. május eleje
A vizsga időpontja: 2022. június
Képzési óraszám: 440 óra (340 kontakt óra + 100 óra szakmai gyakorlat)
Képzési napok: hétfőn és pénteken 9.00–14.15, ill. –15.00 + szakmai gyakorlat
A képzés formája: csoportos képzés


A képzés témakörei:

  • A könyvtári rendszer működése
  • Könyvtári gyűjteményszervezés és állományfeltárás
  • Könyvtári olvasószolgálat és tájékoztatás 

Az előzetes tudás mérése és beszámításának lehetőségei:

  • az ECDL-ismeretekkel rendelkező résztvevő számára felmentés a képzési program ECDL-ismeretek könyvtárosoknak elnevezésű tantárgyának teljesítése alól (igazolása: számítógépes gyakorlati feladatsor megoldásával, min. 60 %-os eredménnyel)

A tanfolyam részvételi díja: 100.000 Ft
A jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány
Jelentkezési határidő (postai beérkezés): 2021. szeptember 10.

Kérjük, hogy a Jelentkezési lapot kitöltve, aláírva, mellékelve a végzettséget igazoló érettségi bizonyítvány másolatot 2021. szeptember 10-ig postai úton juttassák el az alábbi címre:

Dobosné Brezovszky Anikó
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár
6720 Szeged, Dóm tér 1-4.

JELENTKEZÉSI LAP

Amennyiben a képzést a nem megfelelő számú jelentkezés miatt nem indítjuk, az erről szóló értesítést 2021. szeptember 15-ig küldjük meg a jelentkezők számára.

További információ:

Dobosné Brezovszky Anikó
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár
tel.: 62/425-525/116-os mellék
e-mail

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a Segédkönyvtáros képzésről (pdf)
Résztvevői elégedettségmérés eredménye (2019/2020. évi képzés) (pdf)


Tanfolyamunkról mondták (2020):

„Nagyon jól döntöttem, hogy elvégeztem ezt a képzést. Megtaláltam a hivatásom és a helyemet a világban. Örömmel tanultam ezt a szép szakmát, ami számomra a kiteljesedést jelenti. Mindig lelkesen jártam a tanfolyamra, mert igazán érdekelt a könyvtárak működése. A csoportunk egy nagyon jó közösség, akikkel együtt remekül éreztük magunkat. Az oktatóink a legnagyobb szakértelemmel tanítottak minket. Megmutatták nekünk, hogy a könyvtáros sokoldalú személy, aki nyitott, barátságos és a lehető legjobban teljesíti a felhasználók igényeit. Az egész könyvtári rendszer folyamatosan fejlődik. A Somogyi-könyvtárban megismertem a dokumentumok helyes tárolását, az adatbázisok használatát, és olyan tudásra tettem szert, ami az életemre pozitív hatással van. Biztosan hasznosítom a tanultakat munkám során. Mindenkinek köszönöm, hogy részt vehettem ebben a szakképzésben, amit szívből ajánlok annak, aki könyvtáros akar lenni.”

„Nagyon jól éreztem magam a tanfolyamon, rengeteg inspirációt kaptam a hivatáshoz.
Tetszik a marketing szemlélet, a folyamatos megújulás, innováció, amit a Somogyi könyvtárnál tapasztaltam.
A tanfolyam remek alapot ad, hogy ne csak a saját munkafolyamatainkat, hanem a könyvtáros munka működésének egészét átlássuk.
Így olyan munkakörökről is hasznos tudást szereztem, amivel még nem foglalkoztam eddig.
A tanuló közösségünk nagyon segítőkész, összetartó volt.
Sajnálom, hogy ilyen gyorsan eltelt ez az egy év.”

„Nekem minden nagyon tetszett, csak jókat tudok mondani. Egyedül azt sajnálom, hogy távoktatásra állt át a képzés az utolsó 2 hónapban – úgy sok volt egyszerre az anyagmennyiség, beadandó, de ez is megoldható volt és jól sikerült megoldani a kényszer ellenére.”

„Nagyon nehéz volt a karantén alatt kizökkenni az oktatásból, de minden oktatónk segítőkész támogatással viszonyult hozzánk.”

„Nagyon kedvesen fogadtak bennünket, családias hangulat alakult ki, barátságok születtek. Szakmai képzettséget, plusz tudást, információkat kaptunk. Gyakorlati tapasztalatot szerezhettünk magasan képzett, kiemelkedő tudású szakemberektől.”

„Maximális színvonalat hoztak a képzés közben bekövetkezett változások kapcsán. Mindenben segítettek, akármilyen kérdéssel fordultunk hozzájuk. A képzés színvonalas.”


Tanfolyamunkról mondták (2019)

"Már több éve dolgozom könyvtárban és a Somogyi könyvtár tanfolyama kiváló alkalom volt arra, hogy szakképesítést szerezzek. A képzés nem csak egy dokumentum megszerzéséről szólt, hanem arról, hogy olyan szakemberektől. kollégáktól tanulhattam, akik  hatalmas szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek, ezt pedig a lehető legjobban adták át. Segítőkészek, minden kérdésre készségesen válaszoltak és sok plusz információval szolgáltak a könyvtári hivatásról. Olyan szakmai kompetenciákkal gazdagodtam (a tanmeneten túliakra is gondolok, továbbá a Somogyi könyvtárban töltött szakmai gyakorlatomra), amelyeket a mindennapi munkám során hasznosíthatok.
Óráink nagyon jó hangulatban teltek, sokat nevettünk... és közben tanultunk is! Számomra a tanfolyamon töltött idő felejthetetlen élményeket adott. A csoporttársaimnak és oktatóinknak köszönhetően, egy nagyon jó közösség részese lehettem. Köszönöm, hogy Veletek tölthettem ezt az időszakot!"
 
"2018. szeptember 3-át írtuk.
Ezen a napon utaztam életemben talán másodszor Szegedre és elszomorítóan zuhogott az eső. A vasútállomástól kérdezősködve, gyalog indultam útnak a Somogyi Károly Könyvtár felé vezető úton, miközben a cipőmbe folyamatosan csordogált az esővíz.
Mire odaértem – mondanom sem kell, – bőrig áztam. Nagyon korán érkeztem, még senki sem volt ott, csak a takarító néni sertepertélt. Megbizonyosodva, hogy tuti jó helyen vagyok, vártam és figyeltem a körülettem lévő mozgást, a kiszűrődő hangokat, az egyre inkább „ébredező” könyvtári aulát.
És akkor megérkeztek a többiek a csoportból! Sokan voltak és hangosak és nevetgéltek és rögtön bevettek maguk közé. Olyan boldog nyugalom szállt meg, amire már nagyon vágytam. Ez a közösség tényleg egy jó csapat volt már a kezdet kezdetén is és megmaradt ugyanilyennek a modulzáró vizsgákra való felkészülés, egymást segítést, biztatást, bohóckodást és magánéleti problémák vagy örömök megbeszélése terén is.
Minden olyan embernek ajánlom ezt a magas szintű és színvonalas könyvtárosi képzést, aki tényleg komolyan akarja a pályát csinálni, hivatásnak érzi a könyvtárosságot, a könyvek szeretetét, az olvasás szépségét. Nagyon emberséges, odafigyelő és türelmes, jó humorú tanáraink voltak, akik örömmel jöttek hozzánk és osztották meg azt a hatalmas tudásanyagot, ami Bennük rejlik. Köszönöm Nekik ezúton is, hogy barátjukká és kollégájukká avanzsálhattam a képzés során, ahogy köszönet illeti meg a csapattársaimat is, akik kitartottak és szerettek mindvégig!"

"Számomra igen furcsa volt több, mint 30 év után újra beülni az iskolapadba. Hasznos, hogy a tanulást megelőzően megismerhettük egymást a csapatépítő tréningeken. Már az első alkalommal körvonalazódott, hogy jól fogjuk magunkat érezni a képzés során. Jó hangulatú, vicces csapat a miénk. A tanórák során mindig találtunk alkalmat a nevetésre. Egy-egy jó poén a tananyaggal kapcsolatban, és máris minden borult".?? Szerencsénk, hogy oktató kollégák mindig "vették a lapot", és velünk nevettek. A vizsgák azonban már kevésbé voltak ilyen kellemesek. Hálás vagyok a segítőkész hozzáállásotokért, a vizsgabizottság részéről úgyszintén. A tananyagot, az ezzel kapcsolatos PPT-ket gondosan megőrzöm, a munkám során hasznosítom."

"2018. szeptemberében egy esős reggelen kezdődött a képzés, amely 2019. júniusában egy esős reggellel fejeződött be... :-D
Fantasztikusan jó csoport jött össze, akikkel öröm  volt együtt tanulni, együtt ebédelni, nagyokat nevetni és tartani egymásban a lelket, ha arra volt szükség.
Az oktatóink végtelen türelemmel, maximális tudásanyagot biztosítva készítettek fel minket a vizsgákra, akikhez bármikor, bármilyen kérdéssel fordulhattunk. Ezúton is köszönünk nekik mindent!
Akit érdekel ez a lehetőség, vágjon bele bátran! Élményekkel, tapasztalatokkal és sok-sok információval lesz gazdagabb, a megszerzett tudásról és a megismert fantasztikus emberekről nem is beszélve."


Tanfolyamunkról mondták (2018)

“Hihetetlen jólesett valami olyasmit tanulni, ami érdekel! Könyvtárrajongóknak akár hobbiból is ajánlanám (bár ahhoz kicsit költséges). Az élményt csak fokozta a kiváló csapatunk, az együttműködés, a sok nevetés... Mindenképp jó döntés volt.” B. Júlia

“Számomra kinyílt a világ, mikor beléptem a Somogyiba. Jobb helyen nem is lehettem volna! Tíz éve nem vizsgáztam, nem ismerkedtem meg új emberekkel, nem kerültem ismeretlen helyzetekbe, nem tanultam... Először kicsit feszült voltam, de annyira érdekes volt megismerni a csoporttársaimat, annyi új dolgot tapasztaltam és tanultam, hogy már a második alkalommal feloldódtam. Akik oktattak minket, kivétel nélkül magasan képzett, segítőkész, türelmes emberek. Otthon éreztem magam. Nagyon köszönöm: Anikó” Hagymásiné Lazanyecz Anikó

“Öröm számomra, hogy az értékes szakmai ismeretek megszerzése mellett, egy nagyon jó közösség részese lehettem. Az oktatók nyitottak, közvetlenek és segítőkészek, bármilyen szakmai kérdéssel lehet hozzájuk fordulni.” Berkes Anikó

“Szakmailag jól felkészült, emberileg pozitív hozzáállású oktatókkal találkoztam, akik minden tudásukat igyekeztek nekünk átadni. Köszönök mindent, a tudást és a lehetőséget is.”

Számomra a tanfolyam nagyon kellemes csalódás volt, mert eleinte azt hittem nem nekem való, vagy túl unalmas lesz számomra. A Somogyiban ez máshogy történt, arra készítettek fel minket, amit a mindennapokban tudunk használni. Az oktatók összeszedettek, felkészültek voltak. Mindig megpróbálták színesebbé, játékosabbá tenni az órákat, fiatalos és modern környezetben. Nagyon felszerelt a könyvtár, könnyedén utána tudtunk mindennek nézni. Utólag olyan volt az egész, mint egy játék és őszintén hiányzik mindenki.. :-))”

"Örültem a lehetőségnek, hogy ide járhattam, a megyei könyvtárba. Sok új információt, tapasztalatot szereztem. Jó volt belelátni egy nagy könyvtár életébe, gyűjteményébe, rendezvényeibe, munkáiba. Rengeteg élménnyel gazdagodtam, mind a város szépsége, a könyvtárosok nyitottsága és osztálytársaim sokszínűsége miatt is. Külön lelkesedéssel fogadtam, a naprakész tudást, az informatika és a könyvtári szakma területéről. S még sorolhatnám! Szívesen ajánlanám mindenkinek!"

,,Először is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett ebben az egész képzésben, nagyszerű oktatókat, képzőt, csoporttársakat ismerhettem meg. Örülök, hogy olyan tudásra tehettem szert, amit a munkában tudok alkalmazni és amennyire féltem az elején a tanfolyamtól,annyira az életem része lett, elkezdett felgyorsulni az idő és egyik pillanatról a másikra vége lett, amit nagyon sajnálok, mert remek csapat alakult ki, akikkel mindig jó volt a hangulat Mindenkinek ajánlani tudom a Somogyi-könyvtárat, mert egy rendkívül felkészült, gyakorlatias, fiatalos oktató csapat várja a leendő könyvtárosokat :) "

"Szívesen ajánlanám a Somogyi-könyvtár képzését bárkinek, akinek szükséges a végzettség megszerzése. A képzés értelme, hogy bevezet a könyvtári rendszerbe, az oktatók többsége rendelkezik is azzal a rendszerszintű rálátással és gondolkodással, aminek kialakítása a tanfolyam célja. Fontos, a mindennapi munkánkat segítő információkkal és a későbbiekben hasznosítható szakmai ismeretekkel gazdagodtunk. Az oktató gárda közvetlen, emberileg is szimpatikus, felkészült kollégákból áll, akik igyekeztek játékossá tenni a néha száraz anyagot. Mindenképp jó volt betekintést nyerni az ország egyik legnagyobb könyvtárának működésébe, nehézségeibe, vagy épp mintaként szolgáló folyamataiba. Köszönöm a bevezetést az oktató kollégáknak, a jó hangulatot pedig csoporttársaimnak! "


Tanfolyamunkról mondták (2017)

„Ha megkérdezné bárki tőlem, hogy megbántam-e, megérte-e beiratkoznom hozzátok és végigjárni ezt az egészet, azt mondanám, hogy bármikor még egyszer, mert élmény volt! :) És ezt nagyon-nagyon szépen köszönöm neked, nektek, minden kedves kollégádnak, mert azért mentem el elsősorban erre a képzésre, hogy képet kapjak arról, milyen lehet az élet egy "igazi" könyvtárban :D de amit ott kaptam... esküm a szívem csücskében fogtok csücsülni míg élek :D mert a legeslegjobb ellensúly voltatok arra, hogy van másképp is, lehet máshogyan is, és hogy a világ kerek és szép :) és barátságosak voltatok minden feltett kérdésünk megválaszolásában! Nem tudom, hogy a többiek hogy vannak ezzel az érzéssel, de nekem, kis falusi kislánynak, ez csodálatos "utazás" volt. :) Köszönöm! :) <3”

"Sok új szakmai ismerettel gyarapodtam."

"Hasznos volt nagy szakmai tapasztalattal és tudással rendelkező oktatóktól tanulni."

"Hasznos kapcsolatokat építettünk ki úgy gondolom! Köszönöm Nektek!"

"Tetszett, hogy a képzés megvilágította az egész könyvtári rendszert, segített, hogy munkámat el tudjam helyezni ebben a rendszerben."

"Számomra az volt a képzés legnagyobb értelme, hogy hozzásegített az állásom megtartásához az előírt végzettség megszerzésével."

"Úgy gondolom, hogy a képzésen kapott tudás segítségével napi munkámban jobban megállom a helyem ezután."

"Motiváltabban végzem a feladataimat, mint a tanfolyam előtt."

"Sok hasznos kapcsolattal is gyarapodott az életem!"

"Nekem személy szerint a tudásom gyarapodása mellett az is lényeges, hogy gyarapodtak az emberi kapcsolataim. Az is fontos, hogy jobban átlátom a rám bízott könyvtári feladatokat, nincs káosz ez ügyben a fejemben. Szereztem ezzel kredit pontokat is, mert lejárt a hét évem."

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

A legtöbben kölcsönözték A legtöbben kölcsönözték

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)

Szeged - a város folyóirata


A Csillagsánc – Szeged elfelejtett erődje
A legnagyobb palóc, aki szögedi is
Csáky József és Bánszky Sándor „versenye”
Tóth Béla szobrásszal beszélget Tóth Béla író