Könyvajánló


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)


A hónap könyve, 2020. november

Ázsia művészete. A százéves Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményei. Fajcsák Györgyi szerk.


A hónap könyve, 2020. október


A hónap könyve, 2020. szeptember

A könyv friss, ropogós és újrahasznosított papírból készült. Azok számára, akik ismerik a szerző Nagyon zöld könyvét, már a cím hallatán sem kétséges, hogy a Nagyon kék könyv is természetvédelem, környezetvédelem témában szólítja meg a gyerekeket.

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

A hónap könyve, 2020. június

A Libri irodalmi díjak az elmúlt időszakban Magyarország legrangosabb elismerései közé emelkedtek.


A hónap könyve, 2020. március

2019-es, felújított kiadás


A hónap könyve, 2020. január–február

Comenius: Janua linguarum sive seminarium linguarum et scientiarum omnium, hoc est Compendiosa Latinam, Italicam, Bohemicam et Germanicam linguam una cum scientiarium artiumque omnium fundamentis ... comprehensa. Prága, 1716.


A hónap könyve, 2019. december

Szeretettel és izgalmakkal teli mese a télről, mely megmelengeti a szívedet

A hónap könyve, 2019. november

A DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény sikerein felbuzdulva az Eaglemoss kiadó arra a döntésre szánta el magát, hogy az Amerikában 2018. decembere óta futó The Legend of Batman kötetsorozatot is útjára indítja Magyarországon.

... alapján írta és rajzolta: Kálmán Áron
A hónap könyve, 2019. október

Száz éve hunyt el Csontváry Kosztka Tivadar, egyik legkiemelkedőbb és legismertebb festőnk. Életéről Kálmán Áron készített képregényt a festő önéletrajza alapján.

A hónap könyve, 2019. szeptember

A kötet egy olyan egyedi meseválogatás, amelynek révén egy sodró lendületű, letehetetlen, izgalmas és vonzó olvasmány jött létre.

A hónap könyve, 2019. június–július

A Libri irodalmi díjak az elmúlt időszakban Magyarország legrangosabb elismerései közé emelkedtek.

A hónap könyve, 2019. április–május

Válogatott, új és újraírt versek. Somogyi-könyvtár, 2019

Verseivel megszólít, vezet és segít fölismerni, hogy az ember egyetlen igaz reménye a visszanyerhető öröklét.

A hónap könyve, 2019. március

A Móra Ferenc Múzeum kiállításának vezetője

A Móra Ferenc Múzeum Pompeji-kiállítása (Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában) 2016 nyarán, a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg. A kiállítás nagyon sikeres volt (2016 decemberéig több, mint 80 ezren látták), és a múzeum egy színes kiadvánnyal is kedveskedett az érdeklődőknek: kiállításvezetőt (bővebb szöveges ismertetővel ellátott kiállítási katalógust) is kiadtak.

A hónap könyve, 2019. február

Homília Szent János evangéliumának prológusához

A Sursum Kiadó kötete a Karoling-kor szellemiségének legragyogóbb filozófiai-teológiai összefüggéseibe nyújt betekintést.

A hónap könyve, 2019. január

Az első magyar nyelvű egyetemi fizika tankönyvet ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A hónap könyve, 2018. december

31 őszinte vallomás Quentin Gréban illusztrációihoz
Gyönyörű, szívet-lelket melengető könyv született a Manó Könyvek gondozásában.

A hónap könyve, 2018. november

Pilcz Roland a Kalyber Joe című képregénysorozat mellett egy új projektbe vágott Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai címen, mely a legutóbbi, 14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon debütált.

A hónap könyve, 2018. október

Tanulmányok, esszék, előadások ember és környezetének kapcsolatáról

A hónap könyve, 2018. szeptember

Az írónő legújabb önálló meseregényében „felrepít” minket a Budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom tornyára. A tőle megszokott fordulatos, kalandos könnyen olvasható stílusban.
Az írónővel személyesen is találkozhatnak az érdeklődők 2018. október 2-án (kedden) 14 órától a Gyermekkönyvtárban.

A hónap könyve, 2018. június-július

A sorozat aktuális információkat tartalmaz kiváló minőségű képekkel, jól áttekinthető formában. A sorozat legnagyobb újítása a részletes, összehajtható térkép, mely nagyban megkönnyíti a város- és országjárást a turizmus szerelmeseinek.

A hónap könyve, 2018. május

A gyűjtő dr. Gyugyi László mérnök-kutató Amerikában ismerkedett meg a Zsolnay művészeti kerámiákkal a 70-es években, és ekkor el is kezdte a gyűjtésüket. Elsősorban az eredetileg exportra és világkiállításokra küldött magas minőségű műveket gyűjti a historizmus (1874-1898) és a szecesszió (1898-1910) időszakából.

A hónap könyve, 2018. április

Oravecz Imre regénytrilógiája: Ondrok gödre, Kaliforniai fürj, Ókontri

A hónap könyve, 2017. december

Ki ne ismerné Holle anyó meséjét, melyet még gyermekként a Grimm fivérek mesegyűjteményéből hallhattunk, olvashattunk? Összekapcsolódik számunkra a téllel, a párnából kavargó hópelyhekkel, egy jóságos (első látásra mégis ijesztő) anyóval, aki szívesen látja házában a szorgalmas lányt, és megkapja tőle méltó büntetését a lusta, nemtörődöm lány is.

A hónap könyve, 2017. november

A hónap könyve, 2017. október

"Első emlékeim 1848-ba nyúlnak vissza. A magyar szabadságharc mozgalmaiban kezdődnek, amikor négyéves voltam, és természetesen semmit sem értettem az egészből."... Ezzel a gondolattal kezdődik a kötet első része a három közül, amely Munkácsy Mihály gyermekkori emlékeit beszéli el.

A hónap könyve, 2017. szeptember

OLVASÁS ELŐTTI (SZINT) Szokott liftezni? Ha igen, meg szokta nézni alaposan az utastársait? Vagy csak a cipője orrát bámulja, netán a mobiltelefonját nyomkodja, hogy ne legyen túlságosan zavarban? Elolvassa a feliratokat a liftben? Akármi is a felelet, mindenképpen olvassa el Dániel András új könyvét!

JÁTÉK!!! Ha felkeltette ez a könyvbéli liftezés a figyelmét, liftezzen velünk! A Somogyi-könyvtár négy szintjén lehet végig követni a Le Pattant Szálló 20 emeletének történéseit, földszinttől a 3. emeletig haladva.

A hónap könyve, 2017. július-augusztus

Információgazdag zsebútitárs

A hónap könyve, 2017. június

Sánta Gábor, a szegedi tanárképző főiskola docense könyveivel és publikációival nagyban hozzájá­rult ahhoz, hogy az író munkássága a magyar irodalomtörténetben méltó helyre kerülhessen.

A hónap könyve, 2017. május

Az Európai Várostörténeti Atlasz című kutatási program 1955-ben indult a Nemzetközi Várostörténeti Bizottság kezdeményezésére. Azóta 18 ország több mint 520 városának atlasza jelent meg.

A hónap könyve, 2017. április

Ez a csodás képeskönyv a méhek lenyűgöző világába kínál betekintést.

A hónap könyve, 2017. március

TOLERÁNS = jóindulatú, megértő, együtt érző, engedékeny, belátó, türelmes, emberséges, empatikus, elnéző, lágyszívű, ELFOGADÓ

A hónap könyve, 2017. február

Az Arany János-emlékévben, a költő születésének 200. évfordulóját ünnepelve a hónap könyvéül a költő hírneves balladás kötetét választottuk.

A hónap könyve, 2017. január

A Schenk-féle „mini emberke” katalógusa

A hónap könyve, 2016. december

Kalandozások a szecesszió varázslatos világában Szabadkán, Szegeden és Zentán

A hónap könyve, 2016. október–november

A Micimackó első kiadása 90 éve, 1926. október 14-én Nagy-Britanniában a Methuen & Co. Ltd. (London) kiadó gondozásában, E. H. Shephard rajzaival jelent meg.

A hónap könyve, 2016. szeptember

„Nekem itt szavam nincs. Nem vagyok tagja a követek házának. De birtokos vagyok; és ha feláll oly intézet, mely a magyar nyelvet kifejtse, mely avval segítse elő honosainknak magyar neveltetését, jószágomnak egy évi jövedelmét feláldozom reá.” (Széchenyi István)

A hónap könyve, 2016. augusztus

A mű azt az időszakot tárgyalja, amelynek során Magyarország a Habsburgok dunai monarchiájának része volt, két vagy több részre szabdalva, illetve egységes államként.

A hónap könyve, 2016. június-július

„Ha minden rosszat jóvá akarnál tenni ezen a világon, egy óra alatt kimerülnél. Ez Istenre tartozik.”

A hónap könyve, 2016. május

„Lázár mesemondónak jött a világra. Minden azzá tette: a „rácpácegresi” örökség, a látásmódja, a fantáziája, a beszédmódja. A szeretetről mesélt.” (Komáromi Gabriella)

2016. április

Időrendi sorrendben listázza a filmeket minden adatukkal együtt (eredeti címtől kezdve a film készítőin át a szereplőket feltüntetve), valamint – egy rövid tartalmi leírás után – a film történetéről, előéletéről, a forgatásról, és a filmnek Schwarzenegger pályafutásában betöltött szerepéről ad részletes információt.

2016. március

Márciusban René Descartes élettani munkáját ajánljuk a kedves látogatók figyelmébe. Descartes e kevésbé ismert műve valójában az első, emberi élettannal foglalkozó tudományos szakkönyv. Az itt is nyomon követhető „filozófiai szkepticizmus" számos tudományos eredményéhez vezetett.Tekintse meg legújabb kölcsönözhető kottáink kínálatát!

2016. január–február

Nagy örömünkre szolgál, hogy 2015 végén több százezer forint értékben gyarapíthattuk idegen nyelvű állományunkat.

2015. december

Leszel a barátom? A világ legtermészetesebb kérdése az óvodában. Hisz kell valaki, aki akkor is figyel ránk, amikor nincs ott anya, nincsenek ott a kedvenc játékok és mások a szabályok, mint otthon. Még szerencse, hogy jó sok gyerek jár oda, akik átsegítenek az elszakadás fájdalmain.

2015. november


Ajánlatunk ebben a hónapban a 7. Szegedi Képregényfesztiválhoz kapcsolódik.


2015. október


Tari Annamária pszichoterapeutaként dolgozik, fő kutatási területe a generációk közti kapcsolat megváltozása az online tér következtében. A szakember számos népszerű könyv szerzője.


2015. szeptember


Az UNESCO, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény az életünkben, 2015-öt a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította. Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódva könyvtárunk szeptember hónapban Athanasius Kircher: „Ars Magna Lucis et Umbrae" (A fény és árnyék nagy művészete) című, Amsterdamban megjelent művét választotta a hónap könyvéül, amely az egyik legkorábbi, a fény természetével foglalkozó munka.


2015. augusztus

"Csak az ember mezítelen és csakis ő lehet az."

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

A legtöbben kölcsönözték A legtöbben kölcsönözték

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)

Szeged - a város folyóirata


A Csillagsánc – Szeged elfelejtett erődje
A legnagyobb palóc, aki szögedi is
Csáky József és Bánszky Sándor „versenye”
Tóth Béla szobrásszal beszélget Tóth Béla író