Partnerünk: a Goethe Intézet Partnerünk: a Goethe Intézet

Partnerünk: a Goethe Intézet

 

A Goethe Intézet a világ számos országában megtalálható, Magyarországon 1988-ban Budapesten nyitotta meg kapuit. Európában régiókat hoztak létre központi intézetekkel, a budapestinek Prága a régióközpontja.

Az intézetek fő tevékenységi köre a német kultúra és a német nyelv közvetítése és tudatos ápolása. A kultúra és a nyelvoktatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a könyvtár kialakítására: központi szolgáltatásokra, informatikai részleg kialakítására, szakmai szolgáltatásokra.
Olyan könyvtárat keresnek partnernek, amely kész a változtatásra, kész a megújulásra, reformpárti. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Dél-alföldi régióból a Somogyi-könyvtárat választották. Az országban több vidéki könyvtárat támogatnak kiemelten, Kecskemét és Veszprém mellett Szegeden a Somogyi-könyvtár az, ahol az érdeklődők hozzájuthatnak a Goethe Intézet anyagaihoz. Természetesen eddig is olvashattak és kölcsönözhettek német nyelvű dokumentumokat olvasóink. A meglévő állományunkat felmérték, s azt tervszerűen fejlesztik tovább. 2007 július 1-jétől az állomány arculata jelentősen változott, a Nemzetiségi Könyvtár német nyelvű anyaga bekerült a Somogyi-könyvtár állományába.

2017-ben közel 600 Euró értékben gyarapodott az állomány, így a szépirodalmi kötetek száma 2341, a szakkönyveké 1942. Összesen 4283 kötetünk van. Kölcsönözhető a Deutsch Perfekt és a Vitamin.de módszertani folyóirat, mely a német nyelvtanulást-tanítást segíti. A Gyermekkönyvtárból kölcsönözhető az általános iskolás korosztály számára a Philipp die Maus c. újság, mely havonta színes képekkel, aktuális ötletekkel szólítja meg a német nyelvet tanulókat.

Az intézet kéthavonta megjelenő tájékoztató füzete informál a budapesti és a vidéki német nyelvű kulturális programokról, moziról, színházról, kiállításról, felolvasóestekről. A budapesti könyvtár gondozásában jelenik meg a Bücher, über die man spricht, mindenkor aktuális tartalommal, amelyek információs polcunkon szabadon hozzáférhetőek, kívánságra másolhatóak is.
Nagy örömünkre szolgál, hogy városunk több szellemi központja közül a mi közművelődési könyvtárunkat választották partnerül. Funkciónkból fakadóan a legszélesebb olvasóközönség - diákok, aktív dolgozók, német nyelven különféle szinten tanulók, tudók, használók, németországi partnerekkel kapcsolatban állók - használhatja, s igazán élő és értékes könyvtárrá ekkor válik a Goethe Intézet állománya. Ennek egy sajátos lehetősége a könyvtárközi kölcsönzés is.  (e-mail)


 

Jelentősen nőtt a klasszikus német szépirodalom mellett a kortárs német szépirodalom: Christa Wolf, Günter de Bruyn, Bernhard Schlink, Robert Schneider, Elke Heidenreich, Günter Kunert, Marcel Reich-Ranicki, valamint az ismeretterjesztő rész állománya. Szépirodalmi művek

Német nyelven olvasható és kölcsönözhető számos klasszikus német filozófus műve, pl.: Feuerbach, Hegel, Edmund Husserl, Leibniz. Filozófiai könyvek


Állományunkban kiemelt hangsúlyt kapnak a német mint idegen nyelv tanulását szolgáló könyvek és az ezekhez tartozó hangkazetták, CD-k. Ezek a nyelvkönyvek az önálló tanulást, és a módszertani munkát is segítik.

A kézikönyvtárban megtalálható a Duden egynyelvű nyelvészeti szótár is.

Német nyelvkönyvek


 

Számos német irodalomtörténeti összefoglaló munka; egy-egy korszak összefoglalása, lexikon és enciklopédikus formában, monografikusan megtalálható a polcon.

 

Biográfiák a német irodalom kezdetétől napjainkig az ismert és kedvelt "rororo" sorozat tagjaiként a Rowohlt kiadó gondozásában.

Irodalomtörténeti munkák, életrajzok

 

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)

Szeged - a város folyóirata


A Csillagsánc – Szeged elfelejtett erődje
A legnagyobb palóc, aki szögedi is
Csáky József és Bánszky Sándor „versenye”
Tóth Béla szobrásszal beszélget Tóth Béla író