Fiókkönyvtárak Fiókkönyvtárak

Fiókkönyvtárak

A Somogyi-könyvtár fiókhálózati osztálya 1977 óta működik önálló osztályként. Fő feladata a Szeged városát behálózó fiókkönyvtárak munkájának koordinálása. Jelenleg 13 helyen működik fiókkönyvtár a városban:

Agóra Gyermekkuckó – Kálvária sgt. 23.
Csillag Téri Fiókkönyvtár – Kereszttöltés u. 29.
Dorozsmai Fiókkönyvtár – Negyvennyolcas u. 12.
Északvárosi Fiókkönyvtár – Gáspár Zoltán u. 6.
Francia Utcai Fiókkönyvtár – Kossuth Lajos sgt. 69-71.
Klebelsberg-telepi Fiókkönyvtár – Zentai u. 31.
Móra Utcai Fiókkönyvtár – Móra u. 21.
Odesszai Fiókkönyvtár – Székely sor 11.
Petőfi-telepi Fiókkönyvtár – Szántó Kovács János u. 28.
Rókusi Fiókkönyvtár – Vértói út 5.
Stefánia Fiókkönyvtár-klub – Stefánia 2.
Szőregi Fiókkönyvtár – Magyar u. 14.
Tápai Fiókkönyvtár – Budai Nagy Antal u. 20-22.

Az egyes könyvtárak állományának segítségével Szeged valamennyi lakosának (függetlenül attól, hogy melyik városrészben lakik) lehetősége nyílik a könyvtárhasználatra. Így a lakóhelyhez közel tudják az olvasók a könyvtári szolgáltatásokat igénybe venni. A szolgáltatások nagy része mindenütt ugyanaz, de arra törekszünk, hogy mindezek folyamatosan bővüljenek és változatosak legyenek. A lakosok minél színvonalasabb könyvtári ellátása érdekében a fiókkönyvtárak zavartalan és folyamatos működtetése a cél.


Könyvtáraink közül a Francia utcai és a Petőfi-telepi úgynevezett családi könyvtárként funkcionál, ami azt jelenti, hogy az állományt nem tárgyuk, hanem az olvasói érdeklődés, elsősorban a különböző szabadidős elfoglaltságok szerint rendezik el.


Nyolc fiókban az adott könyvtár olvasói által életre hívott könyvtári klubok, baráti körök nyújtanak színes és érdekes programokat az érdeklődőknek.

 • ALTERNATÍV GYÓGYMÓD KLUB
  Az Odesszai Fiókkönyvtár felnőtteknek szóló klubjában az alternatív gyógyászat és mozgásformák, valamint az egészséges életmód tematikáján belül havonta hallgathatnak meg előadásokat az érdeklődők.
 • BARKÁCSOLÓ
  Mese- és kézműves foglalkozás általános iskolás korú gyermekeknek és családjuknak a Rókusi Fiókkönyvtárban
 • BOARDGAMER KLUB
  Vidám társasjátékozós délutánok a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban, melyeken felnőtt és gyermek egyaránt jól érezheti magát. Egy kis ízelítő a klub játékkínálatából: Pictionary Air, Imagine, Igen?, Bang! Kockajáték.
 • CSALÁDI KÉZMŰVESMŰHELY
  Az Odesszai Fiókkönyvtárban az ünnepekhez kapcsolódóan szervezünk kézműves foglalkozást, ahol más és más technikákkal, anyagokkal, és az alkotás örömével ismerkedhetnek a foglalkozáson részvevők.
 • ÉLETREFORM KLUB
  A klub a Szőregi Fiókkönyvtárban kéthetente szerdán tartja összejöveteleit, melyeken egészségmegőrzésről hallgathatnak előadásokat az érdeklődők. Vendégeik között orvos, természetgyógyász, katolikus pap, szociális munkás, pedagógus és gyógytornász egyaránt szerepel. Ugyanakkor a közösség tagjai igénylik az egymás közti kötetlen beszélgetést és az előadásokon hallottak megvitatását is.
 • ÉV-KÖR
  Beszélgetés csillagjegyekről és az irodalom kiemelkedő alakjairól a Rókusi Fiókkönyvtárban
 • FILM-CSILLAG-KLUB
  Egy közös összejövetelre várjuk a filmek szerelmeseit a Csillag Téri Fiókkönyvtárba. Minden hónap első hétfőjén beszélgetünk, filmekről, sorozatokról, könyvekről, élményekről.
 • GENSHINKEN – ANIMÉS KLUB
  Az anime szerelmeseit a Stefánia Fiókkönyvtár-klubba várjuk. Az angol „animated” kifejezésből átvett, japán anime kifejezés nagyjából megfelel a hazai rajzfilm fogalmának, mégis nagyon különbözik attól! Azaz az anime nem az itthoni rajzfilmek keleti megfelelője, hanem külön kategória, amely az élőszereplős filmek és a rajzfilmek mellett egy teljesen eltérő stílust képvisel.
   
 • HALLÁSSÉRÜLTEK KULTURÁLIS KÖZÖSSÉGE
  Rendszeres, klubjellegű összejöveteleket tartunk siketek számára a Rókusi Fiókkönyvtárban.
   
 • KAMARAKIÁLLÍTÁSOK
  Az Odesszai Fiókkönyvtárban, az ország egyik legkisebb kiállítótermében képzőművészeti-, és olvasóink alkotásaiból rendezett kiállításokat, érdekességeket, könyvajánlókat, újdonságokat tekinthetnek meg olvasóink.
   
 • KIS IRODALMI TEREFERE
  Az Északvárosi fiókkönyvtárban 2009-től havonta egy alkalommal (kedd délelőttönként) felnőtteknek szóló előadásokat tartunk. A magyar és a világirodalom egy-egy klasszikus vagy kortárs alkotójának életrajzi érdekességei hangzanak el műveik tükrében. Versek, prózarészletek felolvasása, jó hangulatú közös beszélgetés színesíti e délelőttöket.
 • KÖNYVBARÁTOK KLUBJA
  A Francia Utcai Fiókkönyvtár felnőtteknek szóló rendezvényein havonta néhány alkalommal különféle témához kapcsolódó előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Színes a paletta: az irodalmi és zenei műsoroktól a helytörténeti előadásokon át az egészség- és természetvédelem témakörébe tartozó programokig számos rendezvényre várjuk az érdeklődőket. A klub elődje 2012 márciusáig a Tarjáni Fiókkönyvtárban működött.
 • KÖNYV-FA-LÓ GYEREKKLUB
  Az Odesszai Fiókkönyvtár 2015 szeptemberében alakult klubjában minden hónapban ifjúsági regényekre épülő játékos foglalkozásra és könyvajánlóra várjuk az  iskolásokat.
 • KÖNYVKIRÁLY-KÉPZŐ
  Az Északvárosi Fiókkönyvtár gyerekklubjába havonta egyszer, péntek délután a könyvbarát kamaszokat invitáljuk, akik megismerkedhetnek könyvtárunk ifjúsági műveivel, megoszthatják egymással olvasmányélményeiket. Beszélgetésekkel, irodalmi játékokkal várjuk az olvasni szerető gyerekeket.
 • MESEKUCKÓ
  Az Északvárosi Fiókkönyvtárban havonta egyszer, péntek délután játékos mesefoglalkozást tartunk óvodás, illetve kisiskolás gyerekeknek, és szüleiket is örömmel látjuk. Meséket olvasunk és dramatizálunk, játszunk és beszélgetünk.
 • MESÉS ISMERETTÁR
  A Francia utcai Fiókkönyvtár havonta egyszer valamely aktuális témához kapcsolódó ismeretterjesztő foglalkozással és könyvajánlóval várja a gyerekeket és szüleiket. A programokon különféle kézműves technikákkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.
 • MESESZŐNYEG
  A Tápai Fiókkönyvtárban havonta egy délután mese- és rajzfoglalkozást tartunk óvodások és kisiskolások számára. A „varázsszőnyegen” megelevenednek a gyermekek által kiválasztott mesék.
 • MESETARISZNYA
  Az Odesszai Fiókkönyvtárban minden hónap utolsó péntek délutánján mesefoglalkozásra várjuk az óvodásokat. Meseolvasás után jókedvű beszélgetéseken és sok-sok játékban vehetnek részt az érdeklődő gyermekek és szüleik.
 • MESEVÁR
  A Móra Utcai Fiókkönyvtár családoknak szóló havi mesedélutánjain a résztvevők megismerkednek a néphagyományokkal és egy kicsit kézműveskednek is.
 • OLVASNI MENŐ!
  Könyvklub kamaszoknak (12–14 éves gyerekeknek) az Északvárosi Fiókkönyvtárban
  A klubtagok minden hónap egyik szerda délutánján kedvenc könyveiket ajánlhatják egymásnak, a könyvtár kamaszoknak szóló könyveiből válogathatnak, és könyvtári újságot szerkeszthetnek.
 • ÖTÓRAI TEA
  A Petőfi-telepi Fiókkönyvtár felnőtteknek szóló, havi rendszerességű klubjában egy csésze tea mellett irodalmi élményeikről beszélgetnek a résztvevők.
 • SAKK-KLUB
  A Stefánia Fiókkönyvtár-klub a sakk szerelmeseit várja az összejövetelekre. A klub indulása egy szerencsés véletlennek köszönhető: egy sakkos rendezvényen találkozott a könyvtár a maguknak helyet kereső sakkozni vágyókkal. Azóta minden hétfő délután a sakkozóké és a sakk gyakorlásáé.
 • SCRABBLE KLUB
  Az Odesszai Fiókkönyvtár társasjáték-klubjába a játékos kedvű felnőtteket várják.
 • A SOMOGYI-KÖNYVTÁR ÍRÓKLUBJA
  Amatőr alkotók klubja a Rókusi Fiókkönyvtárban
 • SZEGEDI KÉPREGÉNYES KLUB (9-es KLUB)
  A képregénykedvelők havonta gyűlnek össze a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban egy-egy kötetlen beszélgetésre, melyek általában egy adott képregényes téma köré fonódnak. Rendszerint lehetőség van a beszélgetéseket online formában is követni. A klubrendezvényeket a fiókkönyvtár a D2 Ifjúsági Központtal közösen szervezi.
 • TANULÁSRA HANGOLÓ SZÜLŐKNEK
  Az Északvárosi Fiókkönyvtár havonta egyszer, péntek délutánonként tartott klubfoglalkozásai az iskolás gyermekek szüleit, nagyszüleit támogatják abban, hogy a család minél hatékonyabban tudja segíteni a gyermekek megismerési tevékenységét, csökkentse az iskolai kudarcokat. Szakemberek segítségével igyekszünk hozzájárulni a gyerekek iskolai és tanulási problémáinak megoldásához. Állandó szakértőnk: Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó.
 • TÁRSASJÁTÉK-DÉLUTÁN
  A Rókusi Fiókkönyvtár havi klubösszejövetelire játékos kedvű olvasóit várja.
 • TEMATIKUS KÖNYVKLUB
  Egy jó könyv után sokszor szeretnénk tapasztalatainkat, gondolatainkat másokkal is megosztani, kifejteni véleményünket és meghallgatni másokét is. Az Odesszai Fiókkönyvtár klubjában az olvasás szerelmesei gyűlnek össze havonta egy alkalommal.
 • TINIKUCKÓ
  Kortársak – közösség – drámajátékok az Északvárosi Fiókkönyvtárban: havonta egy szerda délután találkozhatnak egymással a kamaszok, hogy az őket érdeklő és érintő témákról beszélgessenek. A tiniklub programját minden alkalommal közös drámajátékok színesítik, és lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a kamaszok megmutathassák egymásnak, miben tehetségesek. A Tinikuckóba a felső tagozatosokat várjuk.
 • TÍZÓRAI
  A Móra Utcai Fiókkönyvtárban minden hónap utolsó keddjén egy-egy író, költő életét, munkáit ismerjük meg a könyvtárunkban található művei segítségével.
 • TÜKÖRJÁRÓ FAN KLUB
  A Stefánia Fiókkönyvtár-klub Christelle Dabos A tükörjáró című sorozatának rajongóit várja egy-egy kötetlen beszélgetésre, kvízekre, játékokra és közös alkotásra. (A francia írónő jelenleg Belgiumban él. Könyvei Alice Csodaországának és Miyazaki filmjeinek hangulatát idézik.)


Elérhetőségek:

 • Fiókhálózati munkaszoba
  6720 Szeged, Dóm tér 1-4.
  (62) 425-525/129 mellék
   
 • Megbízott osztályvezető
  Piri Ildikó
  20/434-1715; e-mail
Átlagos (0 Szavazatok)

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)

Szeged - a város folyóirata


A Csillagsánc – Szeged elfelejtett erődje
A legnagyobb palóc, aki szögedi is
Csáky József és Bánszky Sándor „versenye”
Tóth Béla szobrásszal beszélget Tóth Béla író