Egymásért, környezetünkért – hírek

Jótékonysági könyvvásár
2021. december 6-tól 31-ig
Dóm tér 1-4., alagsori közösségi tér


Támogassuk közösen egy nehéz helyzetben lévő, ötgyermekes család lakóépületésnek fűtéskorszerűsítését!
Könyvekért cserébe várjuk pénzadományát a kihelyezett gyűjtőládába, hogy segíthessünk a Boldizsár családnak.

Segítsünk együtt, hogy nekik is szép legyen az ünnep!

A vásár megszervezésében partnerünk a Csimota Kacaj Egyesület.


Mert adni ... és kapni jó ...
2019 karácsonya
Dóm tér 1-4., alagsori közösségi tér


Mert adni jó...
Idén már hatodik esztendeje, hogy advent idején a Somogyi-könyvtár alagsori közösségi terében használt kötetekből könyvkarácsonyfát állítunk. A körben elhelyezett kerek asztalokon és a karácsonyi könyvespolcon található könyveket hazavihetik látogatóink, a kötetekért felajánlott önkéntes adományokból származó bevételt pedig hagyományosan jótékony célra fordítjuk. A könyvespolcon lévő kötetek között a könyvekből vett idézetek vagy a könyv jellegére utaló egy-két szavas jellemzés segíti a választást. Az idei adományokat a Szegedi Dr. Waltner Károly Otthon számára ajánlja fel könyvtárunk.

Mert kapni jó...
2019. december 9-től a hónap végéig minimum 8 könyvet egyszerre kikölcsönző olvasóink egy zsákbamacskakönyvet választhatnak ajándékba a földszinti adminisztrációban.


Szatyorkölcsönzés
2019. november 20.


A környezettudatosság jegyében más zöld könyvtárak jó gyakorlatához hasonlóan novembertől már a Somogyi-könyvtárban is elérhető a szatyorkölcsönző.

"Ha nincs szatyrod a kölcsönzött könyveknek, vigyél egyet! Legközelebb pedig hozd vissza, vagy hozz helyette másikat!"


Szabadfogas
2019. november 20-tól december 20-ig
Csillag Téri Fiókkönyvtár, Kereszttöltés u. 29.


Szabadfogas a könyvtár előtt

“Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet!”


A népmesék természete, avagy természet a népmesékben
2019. szeptember 30-tól október 31-ig
Dóm tér 1–4., Gyermekkönyvtár


Interaktív kiállítás a népmese napja alkalmából


Könyvtárfa
2019. október 3.


A Somogyi-könyvtár is csatlakozott az Ültess fát, olvass alatta könyvet országos programhoz. A Klebelsberg-telepi Fiókkönyvtárunk udvarán ültettünk el két fát lelkes olvasóink segítségével.


Tovább "zöldülünk"
2019. szeptember 6.

 

Kollégáink városi közlekedésének könnyítése érdekében "kulcsos" kerékpárt szereztünk be.


Zölden jobb!
2019. május 31.


A Somogyi-könyvtár munkatársai is csatlakoztak a „Zölden jobb” környezetvédelmi mozgalom által szervezett rendezvényhez.

A környezetvédelmi világnapot megelőző pénteken mi is zöldbe öltöztünk!


Rendkívüli véradás
2019. április 11. (csütörtök) 10.00–18.00; április 12. (péntek) 7.00–14.00
Szegedi Regionális Vérellátó Központ, Honvéd tér 4.


Véradás – életmentés, olvasás – lélekmentés

A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Regionális Vérellátó Központ a könyvtárosok világnapja (április 14.) alkalmából rendkívüli véradást szervez.

Aki igazolást hoz a véradásról, kedvezménnyel iratkozhat be a Somogyi-könyvtárba: 250 Ft-ért (egy napijegy áráért) fél évre.

A résztvevők között értékes könyvtári ajándékcsomagot sorsolunk ki.

RÉSZLETEK A PLAKÁTON


„Nem adhattam ma semmi mást….”
2018 karácsonya
Dóm tér 1-4., alagsori közösségi tér

„Nem adhattam ma semmi mást…” (Áprily Lajos) – a Somogyi-könyvtár adventi és karácsonyi segítő kezdeményezése a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesület tagjai számára
 
Idén már ötödik esztendeje, hogy advent idején a Somogyi-könyvtár alagsori közösségi terében használt kötetekből „könyvkarácsonyfát" állítanak, amelynek példányait hazavihetik a látogatók. A kötetekért nem kell fizetni, az önkéntesen meghatározott adományokból származó bevételt pedig hagyományosan évről évre jótékony célra fordítják. Az idei adományokat a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesület tagjai számára ajánlja fel a könyvtár.

Gyűjtés gazdátlan állatoknak
2019. november 25-től december 14-ig
Fiókkönyvtárak


A Somogyi-könyvtár idén is csatlakozik az elhagyott, gazdátlan állatok ellátását segítő gyűjtőakcióhoz.

„Boldog ünnepeket a nehéz sorsú állatoknak is! Tegyük szebbé együtt az ünnepek alatt a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete és az Országos Állatvédelmi Alapítvány nehéz sorsú védenceinek és támogatottjainak a napjait! Ha nem is túl sokkal, de egy konzervvel, egy kis száraz eledellel, de akár pokrócokkal, játékokkal, tisztítószerekkel is segíthetünk! Sok kicsi, sokra megy! Gondoljon a négylábúakra Ön is, és csatlakozzon adományozásával a programunkhoz!"– így szól az állatvédők fölhívása.

A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtárai közül a szőregi (Magyar u. 14.), Klelbelsberg-telepi (Zentai u. 31.), Petőfi-telepi (Szántó Kovács János u. 28.), Francia utcai (Kossuth Lajos sgt. 69–71) könyvtár mellett a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban (Stefánia 2.) is várják az adományokat.


Válogatás a Somogyi-könyvtár "zöld" könyveiből


A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.

Szent-Györgyi Albert


Fényforrások gyűjtésére szolgáló gyűjtőhenger a könyvtárban
Folyamatosan gyűjtjük
Szeged, Dóm tér 1-4. földszint


A klasszikus villanykörtén kívül gyakorlatilag az összes fényforrás (fénycső, kompakt fénycső, energiatakarékos kompakt fénycső) mind veszélyes hulladéknak minősül. A háztartásában keletkező használt fényforrásoktól fontos környezetbarát módon "megszabadulni". A Somogyi-könyvtár ebben segít, a bejáratnál felállított gyűjtőhengerrel.


"Könyv-karácsonyfa" 2017


A Somogyi-könyvtár alagsorában felállított "könyv-karácsonyfa" alkotóelemeit - az új és használt könyveket - ebben az évben is jótékonysági célra hasznosítottuk.

Ajándékcsomag a Gemmának – a „könyv-karácsonyfa" alól
Négy éve állítanak advent idején a Somogyi-könyvtárban használt kötetekből „könyv-karácsonyfát", amelynek példányait hazavihetik a látogatók. A kötetekért nem kell fizetni, az önkéntesen meghatározott adományokból származó bevételt pedig hagyományosan jótékony célra fordítják. A legutóbb, 2017 decemberében földíszített „könyv-karáncsonyfa" alatt (a könyvtárosok kiegészítésével) 200 ezer forint gyűlt össze, amellyel a szegedi Gemma Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola működését támogatja a Somogyi-könyvtár.
Az adományokból az iskola manuális foglalkozásain fölhasználható írószereket és egyéb eszközöket tartalmazó csomagot állítottak össze, amelyet a Somogyi-könyvtárban, február 9-én, pénteken 10 órakor vehetett át Péntek Imréné, a Gemma Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola igazgatója.

KÉPEK az eseményről


Neked munka, nekem álom

A nemzetközi gyökerekkel rendelkező Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap fogyatékos embereket és a fogadásukra nyitott munkahelyeket köt össze: a jelentkezők kipróbálhatják álmaik munkáját, a résztvevő munkáltatók pedig személyes találkozásokon keresztül szerezhetnek tapasztalatot a fogyatékos emberekről.

Kiarának adakoztak a Somogyi-könyvtár olvasói és dolgozói

Somogyi-könyvtár alagsorában felállított "könyv-karácsonyfa" alkotóelemeit - a használt könyveket - ebben az évben is jótékonysági célra hasznosítottuk.

Add tovább! – Zöld Nap Szegedért
2012. szeptember 22. (szombat) 10–17 óra
Szeged, Dóm tér 1-4., a könyvtár előtt
 
Nagy érdeklődés kísérte a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete és együttműködő partnerei által meghirdetett környezetvédelmi akciónapot. A szeptember 22-i rendezvényen több mint 200 általános iskolás regisztrált, hogy versenybe szálljon a nyereményekért.

Képek az akciónapról
 
Gratulálunk a győztes iskolák diákjainak!

Bővebben


TeSzedd! - Összefogás a tiszta Magyarországért
Szeged


A Somogyi-könyvtár több munkatársa önkéntes résztvevőként rendszeresen csatlakozik a "TeSzedd - Összefogás a tiszta Magyarországért" elnevezésű országos hulladékgyűjtési akcióhoz.
Gévai Csilla gyermekeknek szóló, de felnőttek számára is sok érdekes megközelítést tartalmazó „zöld" könyve 13 témában, 13 kérdésre ad érthető, érdekes, őszinte választ.

Rendezvények

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
  • Színházi - könyvtári játék
 

Képek a rendezvényekről