Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Adományozók a Somogyi-könyvtár katalógusában, digitális könyvtárában

A Somogyi-könyvtár legelső adománykönyve azaz aJárulék-napló eredeti formájában digitális könyvtárunkban tekinthető meg.
A feldolgozott változat  – pdf- és excel-formátumban – már a kutatómunka eredményeit is tartalmazza.

EREDETI FORMÁBAN, AZ OLDALKÉPEKKEL   /   PDF   /   EXCEL

Somogyi Károly esztergomi kanonok 1880-as könyvtár-felajánlását követően – már a kötetek Szegedre szállítása előtt is – folyamatosan érkeztek az újonnan alapított könyvtár részére adományok. Gyakori jelenség volt, hogy a kötetek külső borítójára vagy címlapjára Somogyi Károlynak szóló ajánlást írtak feladóik. Jellemző módon az adományozók sokszor maguk a szerzők voltak.

A Járulék-napló a Somogyi-könyvtár részére érkezett „könyvadományok és vásárlatok” című dokumentum a benne felsorolt adományok és folytatólagos felajánlások legelső, 1882-es kezdődátummal rendelkező dokumentációja.
A korabeli gyakorlat szerint a Könyvtárbizottság havi rendszerességgel tette nyilvánossá az adományozók nevét, s köszönte meg egyúttal a nagylelkű ajándékokat Szeged városának a Szegedi Napló hasábjain.


Keresés adományozókra a Somogyi-könyvtár online katalógusában

Számos kiemelkedő közéleti személy adománya került könyvtárunk birtokába. Az adatbázis keresőfunkcióját használva fellelhető az adományozott mű és jelzete.  Ide kattintva érhető el a már katalogizált adományok állománya.

Meghatározott személy vagy intézmény adományára CCL-parancsok segítségével tud keresni webes katalógusunkban.

A keresőkifejezést a következő módon adja meg:
A dedi hívószó után szóközzel elválasztva írja be a keresett személy vagy intézmény nevét, illetve a névelem egy részét (kis- vagy nagybetűk használata ugyanazt a találati listát eredményezi).  Például:

dedi móra
dedi lechner
dedi múzeum
dedi tudományegyetem

Ha nem biztos valamely név írásmódjában, akkor csonkolással érdemes keresni. Például, ha a Kovács név írásmódjában bizonytalan (Kovács / Kovách / Kováts), használja a következő keresőkifejezést: dedi ková%. Így a kereső mindegyik változatot kilistázza. Csonkolni tehát a %-jel használatával lehet.


A Somogyi-könyvtár állományába adományozás útján került dokumentumok eredetét, történetét feltárva, az adományozókat katalogizálva elsősorban a kutatók munkáját kívánjuk segíteni, de talán érdeklődő olvasóink kíváncsiságát is sikerül felkelteni.


    

Kézírásos ajánlás és alapcímtári lap Bakay Nándor adományának feltüntetésével (Lázár Béla kézírásával)


    

Paulik  Gábor és Pelikán Ferdinánd ajánlásai

Kronológia Kronológia

Kronológia

A Somogyi-könyvtár történetének rövid áttekintése –  időrendben kiemelve a  legfontosabb eseményeket

Tovább...

A gyűjtemény

Vasváry-gyűjtemény

Vasváry Ödön református lelkész, az amerikai magyarság történetének kutatója, 1972. május 16-án Washingtonban kelt adománylevelében szülővárosa könyvtárára hagyta nagyértékű gyűjteményét.

Tovább...

Somogyi Alapítvány Somogyi Alapítvány

Somogyi Alapítvány

 

A Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány tevékenysége tudományos, kutatási, kulturális és oktatási célokat szolgál.
 

Tovább...

Képek a könyvtárról