Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

A gyűjtemény

  • A könyvtár alapjait Somogyi Károly esztergomi kanonok gyűjteménye vetette meg. A 43 701 kötetből álló bibliotékát az 1879. március 12-i nagy árvíz után ajánlotta fel a kanonok az újjáépülő városnak. A könyvtár többszöri költözködés után 1984. június 6-án foglalta el jelenlegi helyét Szeged központjában a Dóm téri hatszintes üvegpalotában 6500 négyzetméteren.
  • A több mint 160 000 lakosú város különböző pontjain a jobb információellátás érdekében fiókkönyvtárakat is működtet. Az együttes dokumentumállomány ma mintegy 900 000 darabra tehető.
  • A könyvtár állományában a szak- és szépirodalmi könyvek mellett időszaki kiadványokat és egyéb, nem hagyományos dokumentumokat talál az olvasó. A különböző különgyűjtemények igazi ritkaságokat kínálnak az érdeklődőknek. A kézirattár neves írók, költők, tudósok írásait őrzi. A könyvtár eszperantó gyűjteménye több mint 3000 könyvvel és 200 féle folyóirattal 1960 óta működik. A Vasváry-gyűjtemény az amerikai magyarság történetére vonatkozó legnagyobb hazai adattár. A helyismereti gyűjtemény 1973-ig a szegedi, ettől kezdve az egész megyére vonatkozó dokumentumokat őrzi és tárja fel.

Kronológia Kronológia

Kronológia

A Somogyi-könyvtár történetének rövid áttekintése –  időrendben kiemelve a  legfontosabb eseményeket

Tovább...

A gyűjtemény

Vasváry-gyűjtemény

Vasváry Ödön református lelkész, az amerikai magyarság történetének kutatója, 1972. május 16-án Washingtonban kelt adománylevelében szülővárosa könyvtárára hagyta nagyértékű gyűjteményét.

Tovább...

Somogyi Alapítvány Somogyi Alapítvány

Somogyi Alapítvány

 

A Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány tevékenysége tudományos, kutatási, kulturális és oktatási célokat szolgál.
 

Tovább...

Képek a könyvtárról