A Somogyi-könyvtár polcairól

Bizserevíztől nevet a bor


Kamarai Futár, 2020. nyár

Kis túlzással „a sörből született,” Cook kapitány Ausztráliába vitte, gyógyítottak vele skorbutot és kolerát. Amerika meghódítója, művészek „múzsája”, homoki borok megmentője, kispénzű emberek kedvence. Magyar kultuszital, hungarikum, uniós minősítéssel, Szegeden múzeuma is van. Az üdítőként és borpezsdítőként is szolgáló szódavíz históriája számos ipar- és kultúrtörténeti érdekességet rejt magában.

Elolvasom az egész cikket.


Uzsorások, piócahadak: feketelista a kirakatban

 
Kamarai Futár, 2020. április

Száz éve drákói rendszabályokkal próbálták megfékezni az áruhiányt kihasználó árdrágítókat és lánckereskedőket. A súlyos pénzbüntetés, szabadságvesztés, iparengedély-bevonás mellett visszaállították a botbüntetést, s a törvényhozók még az akasztófát is emlegették. A szegedi Kárász utca egyik kirakatában „az uzsorások és egyéb pióca hadak” megszégyenítésére szolgáló feketelista jelent meg…

Elolvasom az egész cikket.


Parolázás az ördöggel


Kamarai Futár, 2020. január-február

Szerencsehozó, újévet köszöntő, gyermekek ijesztgetője, farsangi maskara, aki talán még a Pokolba is bejáratos. A kéményseprő alakját övező hiedelmekről és babonákról is megtudhattak érdekességeket a Füstfaragók, koromlovagok, kéményseprők című kiállítás látogatói a Somogyi-könyvtárban.

Elolvasom az egész cikket.


A kéményseprő kincsei


Kamarai Futár, 2019. december

„Füstfaragók, koromlovagok, kéményseprők” címmel rendezte a „Mesterségek dicsérete sorozat idei közös kiállítását a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Somogyi-könyvtár. A korabeli dokumentumokból, tárgyakból összeállított tárlat a szakma néhány jeles képviselőjéről is megemlékezik, köztük Máder Ferencről, akinek kertjében Móra Ferenc kutatott bronzkori leletek után.

Elolvasom az egész cikket.


Az álruhás „kivándorló”


Kamarai Futár, 2019. november

Fényképészsegédnek adva ki magát vegyült el a fedélköz utasai között egy Amerikába tartó gőzösön 1907-ben Tonelli Sándor, a szegedi iparkamara későbbi főtitkára. Közvetlenül akarta megismerni a hazájukat elhagyók életét, indítékait. Tapasztalatait az „Ultonia. Egy kivándorló hajó története” című szociográfiában foglalta össze. A könyv 90 éve, 1929-ben jelent meg.

Elolvasom az egész cikket.

„Schlusstrunk” a szappanfőzőnek


Kamarai Futár, 2019. október

A „szegedi szappan” egykor kimagaslóan jó minőségű, országszerte kapós árucikknek számított. Rangját évtizedeken át megőrizte, olyannyira, hogy még hamisították is. Titkának megfejtésére egy szolnoki gyáros Szegedre utazott, s egy régi mestert faggatott a szappanfőzés fortélyairól.

Elolvasom az egész cikket.

„Halászok harca”


Kamarai Futár, 2019. szeptember

Pereskedéssé fajult a szegedi Bitó és Antalffy halászcsaládok vitája a két háború közötti években. Egy tévedésből fölbontott sürgöny, majd „szédelgő feldicsérés által elkövetett tisztességtelen verseny” ügyében kellett a bíróságnak igazságot tennie. A halászatot és halkereskedelmet nemzedékeken át gyakorló famíliák történetét is megismerhették a Somogyi-könyvtár „Tisza partján van egy hajó kikötve…” című kiállításának látogatói. A tárlat a XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál kísérőprogramja volt.

Elolvasom az egész cikket.

„Trikója túl mélyen van kivágva…”


Kamarai Futár, 2019. nyár

„Csónakcsatát, csigaversenyt és sárkányeresztést” is rendeztek a szegedi partfürdő megnyitóján, 1912. június 30-án. Kezdetben „fizetett csábítók” csalták a vízbe a vendégeket, a fürdőkosztümök hosszát pedig „erénybizottság” ellenőrizte. A strand történetét, korabeli hírlaptudósításokból is idézve, Bátyai Gitta írta meg A hídon át Újszegedre című könyvében.

Elolvasom az egész cikket.

A pocsolyába vágott rendőr


Kamarai Futár, 2019. május

Hálás témák sokaságát szállították a szegedi bérkocsisok a múlt századelő napilapjai számára. Csigalassúsággal vánszorgó fogatokról, tájékozatlan, csaló és udvariatlan hajtókról, utasverésről, kocsmai randalírozásról szóltak a „kis színes” hírek. A szegedi közgyűlés 1908-ban rendeletbe foglalta „a bérkocsi ipar gyakorlásáról” szóló szabályokat.

Elolvasom az egész cikket.

Füstölt hús az ékszerboltban


Kamarai Futár, 2019. április

A Szegedet 140 éve romba döntő árvíz pusztítása utáni napokban azonnal megindult a kereskedés a belváros szárazon maradt részein. A szomszédos településekről hozott árukból hetivásárt tartottak, az Iskola utca üresen maradt üzleteiben alkalmi vegyesboltokat rendeztek be: megfért egymás mellett szalonna és főzelékféle, cipő és textil, könyv és kabát. Az égbe szökő árakat a rendőrség árusítási monopólium bevezetésével fékezte meg.

Elolvasom az egész cikket.


„…leült a vizre a tető…”


Kamarai Futár, 2019. március

Jókai Mór Magyar Népvilág című hetilapjában látott napvilágot Török János bognármester 1879 júliusában kelt levele, amely a Szegedet elpusztító árvíz rettenetes óráit, s a hajlék nélkül maradtak életkörülményeit festi le érzékletesen. Szó esik a szenvedő nép ellátására kiosztott kenyérről, szalonnáról, s az iparos vízbe veszett könyvgyűjteményéről is.

Elolvasom az egész cikket.


A szalámis betyár


Kamarai Futár, 2019. január-február

Mesterségek dicsérete – Lapok a Pick-kalendáriumból címmel rendezte decemberben közös szakmatörténeti kiállítását a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Somogyi-könyvtár. A világhírű szegedi Pick Szalámigyár indulásáról, az alapító és névadó család tagjairól megemlékező tárlatot január 23-ig láthatták az érdeklődők a bibliotéka aulájában. A téma kapcsán a Pick-szalámiról szóló színes sajtóhírekből készített összeállításunk második, befejező részét olvashatják.

Elolvasom az egész cikket.

„Ize, mint a szép lány csókja…”


Kamarai Futár, 2018. december

Mesterségek dicsérete – Lapok a Pick-kalendáriumból címmel rendezi meg idei közös szakmatörténeti kiállítását a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Somogyi-könyvtár. A világhírű szegedi Pick Szalámigyár indulásáról, az alapító és névadó család tagjairól megemlékező
tárlat január 23-ig tekinthető meg a bibliotéka aulájában. A téma kapcsán a Pick-szalámiról szóló színes sajtóhírekből készítettünk összeállítást. A válogatás első részét olvashatják.

Elolvasom az egész cikket.


A munka kaszárnyája


Kamarai Futár, 2018. november

Kilencven éve, 1928 novemberében fejeződött be Szegeden a két háború közti időszak országosan is egyik legjelentősebb sztrájkja. A Szegedi Kenderfonógyár Rt. munkásai 46 napon át tartó munkabeszüntetéssel 5% béremelést értek el – a kért 25% helyett. A gyár vezetése utóbb szigorú „Munkás-tizparancsolat”-ban foglalta össze a dolgozók kötelezettségeit.

Elolvasom az egész cikket.


Aki lemaradt a Titanicról


Kamarai Futár, 2018. október

Százhúsz éve nyílt meg Szegeden a „világvárosi komforttal” berendezett Kass Vigadó. A korabeli sajtó egyöntetű elismeréssel írt az európai színvonalú étterem, kávéház, klub és mulató születéséről. Az alapító Kass János magánéletének eseményeiről ugyancsak olvashatunk az egykorú tudósításokban.

Elolvasom az egész cikket.


A keresztanya evőkészlete
 

Kamarai Futár, 2018. szeptember

„Több mint 10.000 ember előtt vonult fel az egybegyűlt fodrász család a fogadalmi templomba szent misét hallgatni és a védszentjeiknek: Szent Kozma és Szent Demjén tiszteletére zászlót szentelni” – írta a szegedi Fodrászok Szaklapja 1938. október 15-20-i száma. Az ünnepségre Robotkay L. Nándor fodrászsegéd alkalmi költeményt írt.

Elolvasom az egész cikket.


Női alkalmazottak nem tarthatók…


Kamarai Futár, 2018. nyár

„Korcsmák, sörházak és pálinkamérések” működéséről hozott szabályrendeletet 1913-ban a szegedi városvezetés. A péksütemények összefogdosása, táncvigalmak rendezése, valamint 16 éven aluliak éjszakai alkalmazása tekintetében is irányadó határozat egy példányát a Somogyi-könyvtár régi gyűjteményében őrzik. A hajdanvolt szegedi vendéglők és italmérések világáról Sz. Szigethy Vilmos és Tömörkény István írásai festenek hangulatos képeket.

Elolvasom az egész cikket.


„Az agyontaposott csirke és a hütlen liba”


Kamarai Futár, 2018. május

Egy év alatt ötezer piaci vitát rendeztek el a helyszínen az 1933-ban életre hívott szegedi piacbíróság tisztviselői. Hajnaltól piaczárásig járták a területet, s ahol komolyabb nézeteltérés támadt vevő és eladó között, bölcsességüket latba vetve, békés útra terelték az ügyet. Olykor még rekonstruálták is a „drámai” eseményeket…

Elolvasom az egész cikket.


Honatyából kéményseprő


Kamarai Futár, 2018. április

Asztalossegédből lett a szegedi ipartestület elnöke, majd az országgyűlés egyetlen kézművesiparos tagja Körmendy Mátyás, akit 90 éve választottak meg mindkét tisztségre. Miután az 1935-ös választáson már nem kerülhetett be a parlamentbe, addigi munkássága elismeréseképpen egy szegedi kéményseprő-kerület élére nevezte ki a helyi iparhatóság.

Elolvasom az egész cikket.


A nadrágba varrt receptúra


Kamarai Futár, 2018. március

Hetven éve, 1948 márciusában államosították a szegedi Pick szalámigyárat. A rajtaütésszerű akcióról beszámolt a Délmagyarország, amely részletes tudósításában arra is kitért, hogyan fogadta a hírt a tulajdonos, Pick Jenő. A gyár igazgatóját utóbb internálták, később raktárosként kapott munkát. Az államosítás után még húsz évig élt: ötven éve, 1968-ban halt meg.

Elolvasom az egész cikket.


A palackba zárt csodavíz


Kamarai Futár, 2018. január-február

Patzauer Dezső ital-nagykereskedő leányáról nevezte el a szegedi gőzfürdő közelében feltörő hőforrást, amelynek szénsavval dúsított, palackozott gyógyvizét 80 éve, 1938-ban kezdte árusítani. Az Anna-forrásról is láthattak dokumentumokat az érdeklődők a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Somogyi-könyvtár „A régi kútat elnézni csendbe...” című közös kiállításán, a bibliotéka aulájában.

Elolvasom az egész cikket.


„Had mönnyön a víz!”


Kamarai Futár, 2017. december

Mesterségek dicsérete: „A régi kútat elnézni csendbe...” címmel rendezte idei közös szakmatörténeti kiállítását a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Somogyi-könyvtár. A kutakhoz és a felszínre törő vizekhez kapcsolódó könyvtári dokumentumok tárlatát muzeális öntöttvas kútfejek gazdagítják. A Dóm téri bibliotéka aulájában 2018. január 24-ig megtekinthető kiállítás ajánlójaként Tóth Ferenc kútásásról szóló tanulmányából szemezgetünk.

Elolvasom az egész cikket.


Delfinek közt korsós lány


Kamarai Futár, 2017. november

Az alföldi artézi kutak történetét mutatja be a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Somogyi-könyvtár idei téli közös kiállítása. A bibliotéka aulájában, december 7-én megnyíló tárlat egyik érdekessége az első két szegedi artézi kút fúrásáról szóló, 1891-ben megjelent különlenyomat, amelyben a mai Anna-kút helyén elsőként állított, öntöttvas figurákkal díszített kút (a Korsós lány) fotója is látható.

Elolvasom az egész cikket.


Magándetektív a vendéglőben


Kamarai Futár, 2017. október

Arcátlanul gazdagodó cukorgyárak, országos „villanyháború”, a magyar műbenzint fenyegető Német Birodalom, csaló kereskedő üzelmeit leleplező „agent provokatőr” – témák az 1937-es szegedi sajtókiállításon bemutatott Argus című közgazdasági és riportlapból.

Elolvasom az egész cikket.


Slusszban egészen sveifolt


Kamarai Futár, 2017. szeptember

Párizsi és bécsi modellházak tavaszi kollekciói, a hazai nőiruha-készítők „zöldcsütörtöki” bemutatója mellett a magukat kirekesztettnek érző fűzőkészítők sanyarú helyzetéről is írt a Magyar Divatipar 1937. március 30-i száma. A lapot láthatta a Somogyi-könyvtárban, 1937 májusában rendezett országos sajtókiállítás közönsége is.

Elolvasom az egész cikket.


Rendezvények

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
  • Színházi - könyvtári játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l