Az Én Újságom 130 – vándorkiállítás
2020. szeptember 7-től 30-ig
Dóm tér 1–4., Gyermekkönyvtár és főlépcsőház

A Pósa Lajos Társaság vándorkiállítása Rimaszombatból indult útjára, és Az Én Újságom című képes gyermeklap keresztmetszetét adja.
A több mint 50 éven át szerkesztett lap a minőségi magyar gyermekirodalom bölcsőjévé vált. Az újság 1944-ben szűnt meg. 2014-ben Magyar Örökség-díjban részesítették.
A 6–10 éves korosztály számára indított hetilap első száma 1889. december 15-én jelent meg. Első szerkesztői Benedek Elek és Pósa Lajos voltak, akik a korszak felnőttirodalmának legrangosabb képviselőit (Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Heltai Jenő, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond) is megnyerték a lapnak. A szerkesztésben elsősorban a szépirodalom dominált, mellyel a magyar nyelv szépségére, játékosságára hívták fel a gyermekek figyelmét. Emellett szórakoztatva tanító, érdeklődést felkeltő ismeretterjesztő írásokat is találhattak benne a gyermekek.
 

Meseillusztrációk
2020. szeptember 1-jétől 30-ig
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.


A Meseóra vakációs játékra érkezett meseillusztrációkból kiállítás látható könyvtárunkban.
Olvasóink lájkolhatják a gyermekek munkáit és a legtöbb lájkot kapott munkákat szeptember 30-án, a népmese napján jutalmazzuk.